Iezii Alpina Franceza si stramosul lor Capra aegagrus
Aici in zona Toplitei si pasunilor ,ce bine ar fii daca mai multi oameni ar avea Alpine franceze ,sau Toggenburg ,sau Saanen ,ca avem niste pasuni alpine deosebit de bune.Si multe locuri cu vegetatie si frunze( salcie ,zmeurus, plop tremurator, fag, urzici , etc) , numai bune de pascut pentru capre.Si cei care stau in apropierea unor paraie de munte sau langa zone cu defrisare si frunzisuri ar putea sa tina cateva capre acasa pentru lapte. In Toplita cam slabut la capitolul asta.De asta cand trebuie sa mergi si sa cauti ceva de rasa nu gasesti in Toplita ,trebuie sa dai bani la benzina si sa aduci din alt judet sau de la kilometrii buni.Pacat. Int-o zona atat de bogata in vegetatie si subarbusti e pacat ca multa lume nu tine macar doua trei capre de lapte. Sant zone de kilometrii cu paraie si salcii de jur imprejur si nu vezi nici o capra. Si pe la stani multi ar putea achizitiona Tapi de Alpina Franceza sau Saanen sau Toggenburg pentru incrucisare cu Carpatina nostra si tot ar fii bine. Sigur ca multa lume fie ca sant pensionari sau tineri si au un loc . o gradina ,sau stau in apropierea unei ape si au loc de pasunat . ar vrea sa cumpere capre de lapte . sa le tina acasa. La stana se spune ca la peste 50 de capre , casul e amar. Poate e asa poate nu. Atunci la fermele sau microfermele din Germania sau Austria . unde sant numai capre si se face cascaval sau telemea , cum o fii. Mi-ar place sa fie in Toplita o stana numai de capre ,si carpatina si alte rase de lapte ,dar tapii sa fie suficienti si sa fie toti de Alpina Franceza ,sau Toggenburg. Sa poate lumea care doreste sa-si duca caprele acolo.
Din pacate Tapul Cezar a fost tot timpul cu ele , si nu l-am despartit , trebuia desigur , acum sant sigur gestante iedutele , au acum 10 luni jumate si cred ca deja au doua luni de cand au fost montate deoarece am vazut ca au lasat deja putina pulpa. Sigur ca ele se opresc acum din crescut , deoarece tot ceea ce mananca pun acolo la dezvoltarea iezilor. Dar asta sper sa fie o invatatura de minte. Chiar daca multi zic ca nu au nimic iedutele care se monteaza la 8 , 9 luni. Cresc pe urma. Eu nu cred. Cum sa mai creasca daca exact in timpul ala de 5 luni de zile adica 150 de zile ele ar fii trebuit sa se dezvolte normal. Asta e , eu am gresit. Cel mai bine cum spuneti sa se monteze la 11 sau un an fix si la un an jumate sa fete , ca nu e nici o pierdere . Asa arata dupa fatare Alpinele ca niste capre mari si frumoase. Si asa ele fiind de lapte sant mai scheletice si firave.
In luna februarie cand fac un an , iedutele atunci sper sa se monteze cu Cezar. O sa fete in mijlocul verii cand o sa mai fie verdeata si frunze destule sa le strang sa manance. Si cu putin fan si otava si cereale sper sa fie bine.
Nici nu stiu ce sa laud in acest album, ca totul e fain. Totusi, cred ca porcul m-a impresionat cel mai mmult cu formele de carne, dar mai ales gospodarul cu grija si iubirea pe care are pentru animale. Sa tineti tot asa, FELICITARI si succes in continuare!
Porcul este al unui vecin , cu care santem neamuri , iar iepurasii albi din poze sant de la o iepuroaica de la mine si masculul alb Urias de anul trecut de la Zetea. Porcul are greutate buna , tine porci de carne de cativa ani buni si se vede. Porumbul macinat e baza , si zerul de la stana .
Am inteles. Dar... Va marturisesc ca m-ati dezamagit putin cu porumbul. :) Stiti, eu sunt adeptul orzului. Daca vreodata as mai creste porc, n-ar vedea el porumb, cu orz si tarata de grau l-as tine. Pentru ca de la porumb slanina este uleioasa, iar pentru dezvoltarea muchilori, al carni animalul are nevoie de proteine, in care este bogat orzul. Stiu pe cineva care de ani de zile lucreaza in Germania la o ferma cu 1500 de porci, si 100 de vite si dupa spusele lui hrana porcilor se bazeaza pe orz. Acolo el a vazut porumb boabe doar ca samanta, pentru ca la vaci se face siloz din porumb. Dar oricum, porcul din aceste poze este frumos si are forme bune de carne. :)
Nu,numai cres doar se ma latesc....!...din moment ce isi dezvolta pulpa si isi intreprind instictele mamare...asa raman...micute....!!!...de aceea este bine ca iedutele sa fie crescute separat si ff bine hranite ...cu vitamine si concentrate...ptr a se dezvolta ff mult pana la varsta de un an e ideal...!...atunci v-a face iezii f bine dezvoltati,si v-a avea productia maxima de lapte....!...succes
Deci la un an este ideal sa fie date , iedutele daca sant bine dezvoltate la monta la Tap, si nu sa fete la un an. Adica la 7 luni sa se monteze. Nu nu e bine zic eu. Dupa 11 , 12 luni da , cand a crescut suficient si au scheletul bine format.
aaa..si mai ceva....ganditi-va ca atunci cand cumperi ceva...de ex un tapisor sau iedute sau capre mature cumperi o data sau de doua ori pe an...deci o 1-2 cheltuieli cu benzina si deplasarea...dar cu produsele trebuie zilnic sau saptamanal sa le vinzi...deci....???...care e logica...???..bafta
deosebite peisaje aveti in zona....!!...ideal exact cum ati spus ptr cresterea caprelor....dar important sa aveti si puncte de desfacere a laptelui,branzei,cascavalului...si binentales cu un pret bun....!!! succes....si bucurati-va ca nu sunt multi crescatori de capre in zona...ptr ca automat ar scade drastic pretul lactatelor....ar fi o concurenta ff mare si automat ar pretul merge in jos...!!...succes si sanatate...!!!!!!!!!!
Multumesc pentru sfaturi , asemenea si dumneavoastra la fel. Vreau sa va intreb daca e bine , si ati avut Alpine , iedute sau de Saanen , care s-au montat la 8 luni sau dupa 8 luni si e bine , nu raman mici iedutele , mai cresc pe urma in anul urmator? Se pot monta daca sant impreuna cu tapul si mai repede? .Sau cel mai bine este dupa 11 , 12 luni sa se monteze , ca sant mai bine dezvoltate.
Pai merg dupa cum m-am interesant ,cine a adus pentru prima oara si a avut aici in Toplita ,a avut date capre de Alpina si la stana, si sant destul de rezistente, mai rezistenta decat Saanenul la intemperii, doar cele cu parul putin mai lung si des ,decat ale mele. Ale mele ai vazut au parul lins si scurt de tot. Dar asa ceva nu se da la stana ca exista riscul sa se prapadeasca , sa le prinda ursul sau lupii ,sau cine stie si e pacat la valoarea lor. Acasa de tinut , furajate cu frunze vara , putina otava buna ,sau fan ,sau lucerna uscata ,putine graunte ,nap sau morcovi ,si vei avea rezultate bune si lapte. Tratate desigur de paraziti intestinali ,unghile sa fie taiate ,vaccinate pentru ,, rasfoc sau rasfug cum i se zice popular la boala, vaccin pentru paduchi ,capuse si purici si cam atat. In rest afectiune si dragoste pentru ele.
Stiu ce spui si chiar as fi fost mirat sa se descurce la munte alpina de rasa pura cu parul ei atat de scurt.
Acasa, la grajd si ingrijita cu atentie e' alta treaba.
Da este cineva care mai are Alpina dar s-au corcit la Stana ,au parul putin mai lung si zice ca sant destul de rezistente ,dar s-au corcit cu tapi de Carpatina.
da cum sa nu creasca smecherul ca manmanca bine in fiecare zi. Le aduc cu sacul frunze de tot felul, graunte le dau un amestec , orz ,ovaz ,secara, au fan si otava buna ,apa rece din fantana, plus ca le mai dau cateodata si morcovi taiat asa marunt. Se vede pe el ca straluceste deja blana. Are deja cam 5 luni si jumate. Iedutele sant mai mici putin la varsta. Da o sa creasca si ele. Am vazut ieduta ta aia mica negru cu alb seamana cu a mea cu Negruta. E frumoasa , si gainile Italienesti de oua.
Sa va zic ce le dau sa manance , ati vazut si din poze , frunzele si buruienile ce le mananca Asa frunze de ; salcie capreasca , salcie alba , mesteacan , plop tremurator , branca ursului, susai , sulfina, tot felul de trifoi salbatic flori , zmeurus ,si cateodata si frunze de fag si cetina de brad alb. Cum sa nu le placa asa ceva. Pentru ca nu am timp , ca locuri de pasunat sant destule ca de acolo le aduc frunzele, atunci le strang tot din doua in doua zile. Apoi le mai dau un amestec de cereale : orz , ovaz si secara, plus cateodata morcovi taiati marunt. Si au sare pt lins din aia cu vitamine si calciu.
trebiua deja sa separ tapul de iedute ca incearca sa le monteze. Desi are doar 5 luni jumate tapul. Macar cand au iedutele 10 , 11 luni apoi sa bag tapul la ele.
...felicitari pentru promovare,toti s-au invatat sa mearga la piata,...(traiasca LENEA!),si toti se plang ca nu au, ca pe naiba!!!Eu am avut acasa,caprita,oita,vacuta,..tot tacamul, si nu este o zona cu asa pasuni,...pacat de toti tinerii astia care pleaca la dracu-n praznic!Sunt atatea care se pot face si la noi,dar ..pica para malaiata!!!
Va doresc multa ,muta sanatate si succes pe mai departe!
Multumesc mult de tot ,si asemenea si dumneavoastra.Pacat , ca in astfel de zone cu pasuni bogate ,in afara de animalele date la stana ,oamenii de aici din Harghita, nu au curajul ,sau poate nu au bani destui ,sa achizitioneze capre de rasa ,sau oi, nici macar iepuri de rasa nu prea sant.Trebuie sa mergi kilometrii buni sa mai dai bani buni pe benzina ca sa procuri ceva frumos. Parca sant ramasi oamenii in urma ca in Evul Mediu aici. Si atatea locuri cu vegetatie ,buna pentru capre si subarbusti , si totusi lumea spune ca ,cu banii aia mai bine cumpara un porc sau vitel ,decat o capra de lapte sau o oaie de carne.Pacat.
Sa stiti ca sunt unele zone unde nici porc sau gaini nu mai cresc. S-au obisnuit sa manance pui injectati si oua cu chimicale. Caci, cine a consumat cativa ani numai produse naturale, isi da seama de cum pune in gura un produs din comert (gen piept de pui) de gustul de medicament. Insa oamenii s-au obisnuit sa cumpere din salariul pe care il au fel de fel de mancaruri din comert, decat sa creasca cu putina munca cateva gaini, un purcelus sau o caprita pentru lapte. Deh, e mai bine sa stai la poarta sau la bar!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.